Do góry

Bezglutenowe biscotti z migdałami.

Bezglutenowe biscotti z migdałami przed podaniem

Przepyszne bezglutenowe biscotti miałam okazję jeść dwa razy w życiu – we Włoszech oraz na targach Gluten Free EXPO w Warszawie. Kupiłam tam całe opakowanie i po powrocie wydzielałam sobie, żeby starczyło na jak najdłużej :). Ponieważ nie jest to tani i łatwo dostępny produkt, postanowiłam poszukać inspiracji w internecie i stworzyć własną wersję bez glutenu, mleka, czy też masła. Poniżej dzielę się z Wami przepisem.

SKŁADNIKI:

  • 125 g mąki bezglutenowej (użyłam Bread Mix B marki Schar)
  • 75 g brązowego cukru (jeśli ktoś woli mniej słodką wersję ok. 60 g wystarczy)
  • 1 jajko
  • 100 g migdałów bez skórki (użyłam tych marki Kresto)
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajko wraz z cukrem ucieramy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia, aromat waniliowy/migdałowy, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając za pomocą miksera, stopniowo i w małych ilościach dodajemy mąkę. Ciasto będzie odrobinę klejące. Do jednolitej masy wsypujemy migdały – mieszamy ręcznie lub za pomocą sylikonowej szpatułki/łyżki. Obsypujemy dłonie mąką i formujemy ciasto w podłużny blok, tak jak na zdjęciu poniżej. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy około 25 min w temperaturze 170-180 stopni C.

Bezglutenowe biscotti z migdałami

Wykładamy gotowe ciasto na kratkę i czekamy aż trochę ostygnie, następnie kroimy je na małe kawałki używając ostrego noża. Robimy to ostrożnie – ciasto bezglutenowe jest bardzo kruche. Następnie podpiekamy biscotti z obu stron wstawiając je do piekarnika na dwa razy po około 7 minut.

Bezglutenowe biscotti z migdałami na blasze

Jeśli ktoś lubi, można je maczać w czekoladzie lub konfiturach, jednak ich smak jest naturalnie pyszny i polecam w czystej formie :). Idealne na niedzielny deser w połączeniu z kawą.

Jeśli znacie jakieś inne wersje bezglutenowych biscotii i chcielibyście się nimi podzielić, czekam na komentarze.

 

Sandra

  • Aleksandra Stawarz

    Glutenu co prawda nie unikam, ale mogę się bez niego obyć 😀 biscotti uwielbiam – to najlepsze ciastka na świecie <3

  • Ania Cyganik-Idęć

    Biscotti są super! Sama zabieram się do ich zrobienia od dłuższego czasu! Musze się w końcu zmobilizować! Twoje wyglądają świetnie!

  • A można dodać coś zamiast cukru? 🙂 Szukam przepisów bezcukrowych 🙂

    • Osobiście cukier najczęściej zastępuję ksylitolem (ale jest drogi), cukier kokosowy też może nadać fajny posmak 🙂

  • Ewelina

    Super! Spróbuję w weeekend. 🙂

  • Wygląda smakowicie, u mnie jednak musiałoby być jeszcze kakao albo karob 😉

  • Nigdy nie próbowałam, ale wydają się bardzo apetyczne! 🙂