Do góry

Cały ten cukier.

Cukier trzcinowy

CO Z TYM CUKREM?

Jeśli nagłówek mojego wpisu kojarzy się Wam z tytułem filmu „Cały ten cukier” – to bardzo dobrze! A jeszcze lepiej jeśli mieliście ostatnio okazję go obejrzeć albo planujecie ;).

W poniedziałek miałam przyjemność wybrać się z moją mamą do Klubu Filmowego w Gdyni na 90-minutowy seans. Warto zaznaczyć BEZ REKLAM. Było to dla mnie miłe zaskoczenie, gdyż jestem przyzwyczajona, że 30 minut dodatkowego siedzenia to standard. Wybierając się na dokument, nie czytałam wcześniej opisu filmu. Tytuł na tyle mnie zaciekawił, że postanowiłam zaryzykować, jeśli można tak to nazwać. Nie będzie to typowa recenzja. Ponieważ chcę Was jedynie zachęcić to obejrzenia pełnometrażowego dokumentu pt.”Cały ten cukier”, nie będę zdradzać za dużo szczegółów ;).

Plakat promujący "Cały ten cukier"

O FILMIE KILKA SŁÓW

Zacznę od tego, że według mnie film ten powinien obejrzeć KAŻDY. Nie ważne czy ma on coś związanego z dietetyką, interesuje się zdrowym odżywianiem, czy wręcz przeciwnie-je to co lubi. Według mnie reżyser i zarazem główna postać-Australijczyk Damon Gameau odwalił kawał dobrej roboty. Jego założeniem było spożywanie dziennie 40 łyżeczek cukru ukrytego w powszechnie zdrowych produktach przez okres dwóch miesięcy. Fakt ile substancji słodzącej spożywamy na co dzień, nie jedząc wcale tzw. śmieciowego jedzenia, może co niektórych mocno zdziwić. Przez cały czas trwania eksperymentu Gemeau był pod stałą opieką lekarzy oraz dietetyka. Krok po kroku ukazywane są zauważalne skutki diety. W międzyczasie przedstawiane są bardzo ciekawe wątki, dotyczące np. wpływu napojów gazowanych na szkliwo zębów. Jednak nic więcej nie zdradzę. Musicie zobaczyć to na własne oczy ;).

MAŁE PODSUMOWANIE

Oczywiście znajdą się tacy, którym film nie przypadnie do gustu. Gdy po jego obejrzeniu czytałam opinie, byłam nieco zaskoczona. Pojawiły się komentarze, że dokument nic nowego nie wnosi i to żadna nowość ile cukru spożywamy. Hmm… okej, tylko dlaczego tak wiele osób nadal nic z tym nie robi? Myślę, że ideą tego filmu jest nie tyle ukazanie prawdy, o tym jakie ilości przetworzonych produktów, w których jest ukryty cukier spożywamy każdego dnia. Według mnie główne przesłanie, to właśnie skutki uboczne takiej codziennej diety, które odbijają się na naszym zdrowiu zarówno psychicznym jak i fizycznym. Stłuszczenie wątroby, problemy z sercem, wahania nastroju, przewlekłe zmęczenie, insulinooporność, przyrost masy ciała to tylko przykłady. Cukier uzależnia, o czym każdy powinien pamiętać.

Myślę, że wnioski wyciągną wszyscy… co prawda nie wszyscy wprowadzą zmiany w życie, ale niech świadomość społeczeństwa wzrasta! Osobiście liczę, że kiedyś powstanie dokument „Cały ten gluten” :D. Z niecierpliwością czekam na Wasze opinie!