Do góry

Ciasto bezglutenowe z kruszonką i borówkami.

Ciasto bezglutenowe z kruszonką i borówkami

Mam dla Was przepis na pyszne ciasto bezglutenowe :). Uwielbiam borówki – najbardziej takie prosto z działkowego krzaczka. Dla mnie są numerem jeden wśród owoców leśnych. Jako dodatek do ciast sprawdzają się lepiej niż truskawki, są lekkie i nie opadają tak szybko na spód.

Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba. Oczywiście borówki można zastąpić innymi owocami – wedle upodobań.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 100 g mąki bezglutenowej (ja użyłam Schar Mix it!)
  • 50 g bezglutenowej mąki owsianej (np. Provena)
  • 4 jajka
  • 80 g cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • garść borówek (ok. 40-50 g)

Kruszonka

  • 40 g cukru
  • 40 g mąki bezglutenowej
  • 20 g masła (może być twarde)

 

Mikserem ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę (najlepiej przesianą) – wszystko razem mieszamy, aż powstanie gęsta masa.

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do wcześniej powstałej masy. Mieszamy wszystko – polecam wykorzystać dłoń :). Początkowo konsystencja będzie dość nietypowa, w efekcie finalnym powstanie jednolita masa.

Wykładamy formę –  keksówkę papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, na razie nie dodajemy owoców.

Na kruszonkę zagniatamy mąkę, cukier i masło, powstanie jednolita kulka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Dodajemy owoce do ciasta  i posypujemy je z wierzchu kruszonką – ciasto wkładamy jak najszybciej do piekarnika. W innym wypadku kruszonka opadnie i będzie niewidoczna.

Pieczemy przez około 35-40 minut, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! 🙂

Ciasto bezglutenowe z borówkami przed upieczeniem

 

 

 

Sandra