Do góry

Bezglutenowe muffinki z truskawkami i kruszonką.

Bezglutenowe ciasteczka, muffinki z kruszonką

Ostatnio naszła mnie ochota na muffinki :). Ponieważ nie miałam zbyt wiele czasu na ich przygotowanie – skorzystałam z mojego przepisu na CIASTO BEZGLUTENOWE Z KRUSZONKĄ I BORÓWKAMI. Borówki zastąpiłam truskawkami, skróciłam czas pieczenia, w efekcie czego wyszły bardzo smaczne babeczki. Pomimo, iż przepis jest praktycznie taki sam jak na ciasto – udostępniam go z wprowadzonymi małymi modyfikacjami.

 

SKŁADNIKI (na około 11-12 sztuk)

Ciasto

  • 100 g mąki bezglutenowej (ja użyłam Schar Mix it!)
  • 50 g bezglutenowej mąki owsianej (np. Provena)
  • 4 jajka
  • 80 g cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 4 duże truskawki (użyłam mrożonych)

Kruszonka

  • 40 g cukru
  • 40 g mąki bezglutenowej
  • 20 g masła (może być twarde)

Mikserem ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę (najlepiej przesianą) – wszystko razem mieszamy, aż powstanie gęsta masa.

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do wcześniej powstałej masy. Mieszamy wszystko – polecam wykorzystać dłoń :). Początkowo konsystencja będzie dość nietypowa, ale w efekcie finalnym powstanie jednolita masa.

Przygotowujemy foremki na muffinki, ja użyłam silikonowych. Przelewamy do nich ciasto, na razie nie dodajemy owoców.

Na kruszonkę zagniatamy mąkę, cukier i masło, powstanie jednolita kulka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

Kroimy truskawki na małe kawałki, dodajemy je do ciasta  i posypujemy z wierzchu kruszonką – muffinki wkładamy jak najszybciej do piekarnika. W innym wypadku kruszonka opadnie i będzie niewidoczna.

Pieczemy przez około 20-25 minut, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego! 🙂

Bezglutenowe muffinki z truskawkami i kruszonką

 

 

Sandra

  • Muffinki były bardzo dobre – przez chwilę myślałem, że to „zwykłe” 😉

  • Foremki kwiatuszki są obłędne 🙂