Do góry

Naleśniki bezglutenowe z mąką teff.

Naleśniki bezglutenowe z mąką teff

Mąka teff, którą wykorzystałam w przepisie jest sprawcą czekoladowego koloru naleśników. Teff – miłka abisyńska lub trawa abisyńska jest jednym z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego. Nie zawiera glutenu i posiada wiele właściwości odżywczych. Zawiera dużą ilość wapnia, żelaza, kwasu foliowego, jest bogata w antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne naleśniki. Mają one orzechowo – czekoladowy posmak i są naprawdę smaczne :).

SKŁADNIKI:

  • 2/3 szklanki mąki teff
  • 1/3 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej Schar (Mehl Farine)
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka (ja użyłam ryżowego)
  • 1-2 łyżki ksylitolu
  • olej kokosowy do smażenia
  • owoce lub inne dodatki do naleśników

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego wcześniej oleju kokosowego (1/2 łyżeczki). Z powyższych proporcji powinny wyjść cztery naleśniki.

Smacznego :).

 

Mąka teff

Sandra