Do góry

Przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane.

Placki ziemniaczane z ksylitolem

Zapewne dla części z Was, placki ziemniaczane to smak dzieciństwa. Mimo, iż aktualnie uwielbiam to danie, to jako dziecko nie pamiętam żeby należało do moich ulubionych. Razem z siostrą byłyśmy smakoszkami placków z jabłkami :). Dziś przygotowałam dla Was przepis na szybki obiad. Kiedy nie mamy pomysłu ani chęci na długie stanie w kuchni – placki ziemniaczane są idealnym rozwiązaniem.

SKŁADNIKI:

  • 750 g ziemniaków (około 6 średnich)
  • 70-80 g mąki bezglutenowej
  • 1-2 jajka (w zależności jak gęste ciasto uzyskamy)
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
  • ksylitol

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i całość wymieszać. Smażyć z obu stron na rozgrzanym wcześniej oleju kokosowym. Usmażone placki przełożyć na papierowy ręcznik kuchenny i pozostawić na chwilę, aby wchłonął on tłuszcz. Podawać posypane ksylitolem – świetnie zastępuje cukier.

Smacznego! 🙂

 

Sandra