Do góry

Bezglutenowa tarta jaglana z budyniem.

Bezglutenowa tarta z budyniem i owocami przed podanie,

Kilka dni temu miałam okazję przygotować bezglutenową, urodzinową tartę dla mojej przyjaciółki. Niestety budyń wyszedł za rzadki i efekt końcowy nie był zadowalający. Po wprowadzeniu paru modyfikacji, dzielę się z Wami przepisem :).

SKŁADNIKI:

Spód ciasta

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego (w formie stałej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie do smaku)

Budyń

  • 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka (ja użyłam migdałowego)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (w formie stałej)
  • 2 łyżki ksylitolu (budyń nie będzie bardzo słodki)
  • maliny i borówki do udekorowania ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spód do ciasta pieczemy w 180 C przez około 35 min, na środkowej półce piekarnika. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajmy jajko, mąkę, olej kokosowy, proszek do pieczenia (bezglutenowy) i syrop klonowy. Ciasto wyrabiamy ręką do czasu, aż uformujemy z z niego kulę. Jeśli bardzo klei się do rąk, dosypujemy mąkę. Zwilżoną dłonią wykładamy ciasto na blachę. Spód wyjdzie dość cienki-w końcu to tarta, a nie biszkopt ;).

Bezglutenowe ciasto na tartę

Kaszę ugotowaną na budyń blendujemy razem z mlekiem, olejem kokosowym i ksylitolem. Powstanie jednolita masa, przypominająca krem. Im bardziej gęsty, tym lepiej. Owoce, którymi udekorujemy nasze ciasto, zawsze delikatnie puszczą sok i konsystencja budyniu może ulec zmianie. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Smacznego!

Borówki i maliny w tarcie bezglutenowej