Domowa pasta kanapkowa, to jak dla mnie idealny dodatek do bezglutenowego pieczywa. Dziś mam dla Was przepis na bezglutenową pastę słonecznikową z dodatkiem suszonych pomidorów oraz czosnku. To jak, skusicie się? 🙂
SKŁADNIKI:
- 150 g łuskanych nasion słonecznika
- 1 słoik suszonych pomidorów (w oleju)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- kilka łyżek przegotowanej wody (w zależności od konsystencji pasty)
Nasiona płuczemy na sitku i zalewamy przegotowaną zimną wodą. Odstawiamy je na 3 godziny, aby zrobiły się miękkie i napęczniałe. Następnie odlewamy wodę.
Do miksera wkładamy suszone pomidory i około połowę oleju ze słoiczka. Dodajemy sól, cukier, sok z cytryny oraz obrany ząbek czosnku. Całość miksujemy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę.
Następnie dodajemy nasiona słonecznika i miksujemy parę minut, aż powstanie gładka masa. Jeśli konsystencja nie jest odpowiednia dodajemy kilka łyżek wody i ponownie całość miksujemy.
Pastę przechowujemy w lodówce, najlepiej w małych słoikach. W ten sposób pasta szybko się nie psuje.
Smacznego! 🙂