Do góry

Celiakia – najczęściej zadawane pytania.

Celiakia – najczęściej zadawane pytania –

pomysł na ten wpis narodził się w mojej głowie niespodziewanie, jest bardzo krótki, (nie uda mi się Was zanudzić ;)) ale uważam, że dość istotny.

Celiakia – dla jednych całkowicie obca fraza, dla drugich można powiedzieć, że nieodzowna część codziennego życia. Poniżej przedstawiam odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące celiakii oraz diety bezglutenowej. Każde z nich słyszałam w swoim życiu nie raz. To, co dla osoby (świadomej) chorej na celiakię może być oczywiste, dla innych jest nie lada zagadką. Mam nadzieję, że pomogę rozwiać Wasze wątpliwości.

1. Co to jest celiakia?

Celiakia – (choroba trzewna) jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy atakuje i niszczy tkankę własnego organizmu. Poprzez spożywanie glutenu (białek zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień i często zanieczyszczony owies) dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania.

2. Czym jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa jest jedynym sposobem w walce z celiakią. Polega na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających gluten (również jego śladowe ilości).
Zachęcam do zapoznania się z wpisem Czym jest gluten

3. Czy celiakia jest uleczalna?

NIE. Zdiagnozowana celiakia, to choroba na całe życie. Jeśli usłyszysz, że ktoś kiedyś miał celiakię i wyzdrowiał – poleć tej osobie jak najszybciej udać się do lekarza (najlepiej gastroenterologa). Niekiedy pomimo braku objawów, zaprzestanie przestrzegania diety u osób chorych na celiakię, może nieść bardzo poważne konsekwencje dla organizmu.

4. Czy osoba chora na celiakię może spożywać śladowe ilości glutenu?

NIE. Śladowe ilości glutenu mogą być bardzo groźne dla osób chorych na celiakię. Czasem mimo braku objawów, w organizmie może toczyć się stan zapalny. Najtrudniej wytłumaczyć to osobom zdrowym – „zjesz trochę, to przecież nic się nie stanie”. Zawsze najłatwiej przedstawić mi to na podstawie komunii (hostii), która jest malutka, a zawiera około 25 mg glutenu. Natomiast z badań klinicznych wynika, że bezpieczna dopuszczalna zawartość glutenu w produktach dietetycznych to 20 mg/kg (TAK, NA KILOGRAM).

5. Czy w przypadku podejrzenia celiakii, należy przejść na dietę bezglutenową?

NIE. Zbyt pochopne przejście na dietę bezglutenową, może zafałszować wyniki przyszłych badań, zleconych przez lekarza. Jeśli podejrzewamy celiakię, powinniśmy udać się do specjalisty (gastroenterologa), który zaleci wykonanie odpowiednich badań.

6. Co się stanie, gdy osoba chora na celiakię (będąca na ścisłej diecie bg) zje posiłek zawierający gluten?

Każdy organizm reaguje inaczej, mogą nie wystąpić objawy widoczne gołym okiem lub wręcz przeciwnie, pojawi się np. biegunka. Bez względu na to, jaka będzie reakcja – musimy pamiętać, że każda taka „wpadka” ma wpływ na to, co dzieje się w naszych jelitach.

7. Czy celiakia jest dziedziczna?

Celiakia jest złożoną patologią, na która składają się czynniki genetyczne i środowiskowe. Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby u potomstwa wynosi około 10%.

8. Jak leczyć celiakię?

Restrykcyjna dieta bezglutenowa (stosowana do końca życia) jest jedynym sposobem leczenia celiakii.

 

Jeśli nasuwają się Wam inne pytania, piszcie w komentarzach :).