Ostatnio naszła mnie ochota na muffinki :). Ponieważ nie miałam zbyt wiele czasu na ich przygotowanie – skorzystałam z mojego przepisu na CIASTO BEZGLUTENOWE Z KRUSZONKĄ I BORÓWKAMI. Borówki zastąpiłam truskawkami, skróciłam czas pieczenia, w efekcie czego wyszły bardzo smaczne babeczki. Pomimo, iż przepis jest praktycznie taki sam jak na ciasto – udostępniam go z wprowadzonymi małymi modyfikacjami.
SKŁADNIKI (na około 11-12 sztuk)
Ciasto
- 100 g mąki bezglutenowej (ja użyłam Schar Mix it!)
- 50 g bezglutenowej mąki owsianej (np. Provena)
- 4 jajka
- 80 g cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 4 duże truskawki (użyłam mrożonych)
Kruszonka
- 40 g cukru
- 40 g mąki bezglutenowej
- 20 g masła (może być twarde)
Mikserem ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę (najlepiej przesianą) – wszystko razem mieszamy, aż powstanie gęsta masa.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie dodajemy ją do wcześniej powstałej masy. Mieszamy wszystko – polecam wykorzystać dłoń :). Początkowo konsystencja będzie dość nietypowa, ale w efekcie finalnym powstanie jednolita masa.
Przygotowujemy foremki na muffinki, ja użyłam silikonowych. Przelewamy do nich ciasto, na razie nie dodajemy owoców.
Na kruszonkę zagniatamy mąkę, cukier i masło, powstanie jednolita kulka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Kroimy truskawki na małe kawałki, dodajemy je do ciasta i posypujemy z wierzchu kruszonką – muffinki wkładamy jak najszybciej do piekarnika. W innym wypadku kruszonka opadnie i będzie niewidoczna.
Pieczemy przez około 20-25 minut, w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! 🙂