Mąka teff, którą wykorzystałam w przepisie jest sprawcą czekoladowego koloru naleśników. Teff – miłka abisyńska lub trawa abisyńska jest jednym z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego. Nie zawiera glutenu i posiada wiele właściwości odżywczych. Zawiera dużą ilość wapnia, żelaza, kwasu foliowego, jest bogata w antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne naleśniki. Mają one orzechowo – czekoladowy posmak i są naprawdę smaczne :).
SKŁADNIKI:
- 2/3 szklanki mąki teff
- 1/3 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej Schar (Mehl Farine)
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka (ja użyłam ryżowego)
- 1-2 łyżki ksylitolu
- olej kokosowy do smażenia
- owoce lub inne dodatki do naleśników
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą miksera. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego wcześniej oleju kokosowego (1/2 łyżeczki). Z powyższych proporcji powinny wyjść cztery naleśniki.
Smacznego :).