Do góry

Pieczywo Sano Gluten Free.

BEZGLUTENOWE PIECZYWO MARKI SANO GLUTEN FREE

Kilka miesięcy temu miałam możliwość wypróbować bezglutenowe pieczywo firmy Sano Gluten Free. Wpis miał powstać już dawno, jednak odkąd zostałam mamą, to brak czasu nie jest już jedynie wymówką, a prawdziwą rzeczywistością ;).

Wyprzedzając pytanie, które może się Wam nasunąć – testowane produkty nie posiadają licencji na znak Przekreślonego Kłosa, jednak w zakładzie produkowane jest jedynie pieczywo bezglutenowe.

PIERWSZE WRAŻENIE – MIŁE ZASKOCZENIE

Wypróbowałam trzy rodzaje chlebów oraz bułek „Białe”, „z Dynią” i „3 ziarna”.  Opakowania chlebów są stosunkowo duże (350 g), w porównaniu do innych bezglutenowych marek. Początkowo myślałam, że część bochenka będę musiała mrozić, a przynajmniej trzymać w lodówce, ale nic z tych rzeczy :). Pieczywo po otwarciu spokojnie wytrzymuje trzy dni, zamknięte plastikowym klipsem i trzymane w szafce, czy chlebaku. Najważniejsze, że nadal jest pyszne i miękkie.

Co do bułek, ich ilość w opakowaniu nie stanowi problemu (pakowane są po dwie), do tego są bardzo miękkie i nie trzeba ich odgrzewać. To kolejne miłe zaskoczenie. Myślę, że każdy, kto jest na diecie bezglutenowej zna bułki, które są nimi tylko z nazwy ;). Zauważyłam natomiast, że szybciej stają się suche niż chleb.

Kolejnym plusem tego bezglutenowego pieczywa, jest fakt, że się nie kruszy. Posmarowanie kromki masłem, nie kończy się wielką dziurą w chlebie.

Nie będę wstawiać poszczególnych składów produktów, gdyż niewiele się od siebie różnią. Na stronie producenta można znaleźć dokładne informacje. Poniżej przedstawiam składniki „Białego” chleba.

Składniki: woda, mąka (ryżowa, jaglana), skrobia (ziemniaczana, ryżowa), syrop ryżowy, błonnik roślinny (psyllium, błonnik z zielonego groszku), olej rzepakowy, drożdże,  białko  jaja, zakwas ryżowy, substancja zagęszczająca (Hydroxypropylometyloceluloza, guma ksantanowa), sól.

Pieczywo nie zawiera w swoim składzie: laktozy, soi, kukurydzy, skrobi pszennej, konserwantów. Bułki dodatkowo pozbawione są białka jaja kurzego.

Jeśli chodzi o moich ulubieńców to chleb „3 Ziarna” oraz bułki „z Dynią”.  Chleb „Biały” natomiast super nadaje się do tostów.

PIECZYWO SANO GLUTEN FREE – PODSUMOWANIE

Znaleźć dobre pieczywo bezglutenowe, to nie lada wyzwanie. W moim prywatnym rankingu, marka Sano Gluten Free znajduje się na podium. Smak, miękkość i skład, zasługują na piątkę z plusem. Ceny produktów Sano Gluten Free nie są wygórowane, jak na pieczywo bezglutenowe. Koszt bułek to niespełna 6 zł, natomiast 350g chleba kupimy za około 9 zł. Minusem jest słaba dostępność pieczywa w sklepach stacjonarnych (Wadowice, Lublin, Kraków, Rzeszów, Bydgoszcz). Na szczęście funkcjonuje sklep internetowy, który w swojej ofercie posiada nie tylko samo pieczywo, m.in. znajdziemy w nim bezglutenowe mieszanki do wypieków, ciastka oraz mąki. Wszystkim, którzy nie mieli okazji wypróbować pieczywa Sano Gluten Free, szczerze polecam.